Upoznaj Hrvatsku. Upoznaj sebe.

Početak proljeća ove godine, za mnoge je bio početak upoznavanja svoje nove domovine. Do tada mnogima od njih, država u koju su stigli bila je samo Prihvatilište za tražitelje azila, nerazumljiv jezik i strah od sutrašnjice.

 

plitvice-forweb1

 

Tako je bilo i Khalidu. Libijcu koji je u Hrvatsku stigao nedavno i koji nije znao što sve krije njegova nova zemlja. „Soba u Prihvatilištu nije domovina. Osjećaji samoće i izoliranosti nisu osjećaji života. Želim biti dio ljudi ovdje i želim da Hrvatska bude dio moga svijeta“.

Isusovačka služba za izbjeglice, vodeći se prijašnjim dobrim iskustvima organizacije različitih aktivnosti, odlučila je organizirati izlet u nacionalni park Plitvička jezera kako bi osobe koje su smještene u Prihvatlište za tražitelja azila izveli iz ponekad sumorne svakodnevnice i potaknuli ih na druženje, interakciju i razmijenju iskustava izvan zidova Prihvatilišta.

 

plivice-forweb2

 

„Danas ovdje mi nismo izbjeglice već samo prijatelji koji se druže i koji će imati zajedničku uspomenu na ovaj divan izlet. Po prvi puta sam razgovaroa s čovjekom koji živi kat ispod mojeg. Iako smo oboje u istom Prihvatlištu, bili smo si stranci. Spojila nas je ova priroda, ova sloboda koju smo dobili. Mislio sam da sam ostavio svoj život, kada sam pobjegao. Nisam ni pomislio da ću ga ovdje ponovno pronaći. “, poručio je Khalid.

space

   ig cr