Ja Ali

RCT ZAGREB – Rehabilitacijski centar za traumu je neovisna, humanitarna i neprofitna organizacija koja se bavi pružanjem psihosocijalne podrške osobama u nepovoljnom položaju, uključujući i tražitelje azila pri procesu integracije.
„Ja Ali bile su prve riječi koje smo čuli na ulaznim vratima od Alija, srdačnog dvadesetsedmogodišnjaka iz Sudana koji je svoj životni mir odlučio potražiti u Hrvatskoj. U početku se Ali jako loše osjećao. Brinuo je kada će dobiti azil, kako će pronaći posao, kada će ponovo vidjeti svoju ženu?“ – govori Dragana iz RCT-a, a nastavlja sam Ali: „Prije no što sam bio prisiljen zauvijek napustiti svoj dom, osnovao sam obitelj sa najljepšom Sudankom! Od našeg teškog oproštaja prošle su tri godine.“

 

HR-igy-ali-web
Djelatnici RCT-a pomogli su Aliju pronaći doktora, stomatologa te riješiti papirologiju koja je često velik zalogaj čak i za hrvatske građane. Pružili su mu podršku kroz razgovore sa psihoterapeutom, socijalnim radnicima i psiholozima. Ali je počeo učiti hrvatski jezik, uključio se u art terapiju i satove joge.
„Odlučili smo pomoći Aliju da nađe posao. Svaka se osoba želi osjetiti korisnom i osigurati zadovoljenje osnovnih životnih potreba, biti među ljudima. Aliju je to posebno važno jer imati posao za njega znači dobiti svoju obitelj nazad.“ – objašnjava Dragana iz RTC-a te nastavlja:

„Iako smo se zajedno s Alijem suočili s činjenicom da hrvatsko društvo ne prihvaća često ono što ne nosi etiketu izvorno hrvatsko, nismo odustali. Nismo gubili nadu da ipak postoji netko tko ne poznaje govor mržnje, diskriminaciju ili predrasude o ljudima koji se bore za bolje sutra, ljude koji strpljivo stoje na oluji i trpe udarce, znajući da se to bolje sutra nekada mora pojaviti i da ne može zauvijek biti tako loše.“
I bolje sutra je nakon duge tri godine konačno došlo. Stvari su se ipak pokrenule! Ali je dobio azil i uskoro je bio pozvan na razgovor za posao.
„Ali zrači posebnom toplinom i ljubaznošću. Bio sam oduševljen njime te sam ga odmah predodredio za bolji posao od ponuđenog.“ –ponosan je Alijev gazda Marko.
„Hvala svima na velikoj pomoći! Sve što sada čekam je dan kada ću ponovo stati ispred svoje supruge i nastaviti tamo gdje nas je život razdvojio.“ – sa sjetnim smiješkom tiho šapuće Ali.
space

space

   ig cr