Biciklopopravljaona

„Jako me veseli moj novi bicikl! Sada kada je došlo proljeće napokon ću moći malo istražiti okolinu i zabaviti se. Volim voziti bicikl, često sam to radio poslije škole u svom rodnom gradu. Lijepo je znati da je nekome stalo. Ovaj bicikl je za mene znak da će barem nešto s vremenom moći biti kao prije, da neću zauvijek biti izbjeglica. Hvala svima!“ – govori Ibrahim (14) gledajući svoj novi crveno-bijeli bicikl. Bicikl je dobio od volontera Biciklopopravljaone, koji su ga usput podučili i kako da napumpa gume, održava svog novog ljubimca te kako da se sigurno kreće u prometu.

 

Biciklopopravljaona-2-edit-normspaceBiciklopopravljaona je otvoreni, volonterski biciklistički servis koji djeluje pod okriljem Zelene akcije, najveće i jedne od najstarijih nevladinih udruga za zaštitu okoliša u Hrvatskoj. Biciklopopravljaona se temelji na radu volontera koji zainteresiranim građanima besplatno pomažu popraviti njihove bicikle. Korisnici biciklopopravljaone trebaju sami sudjelovati u popravljanju svojih bicikala. Za to ne trebaju imati nikakvo posebno pred znanje, ali moraju, u najmanju ruku, asistirati volonteru koji popravlja njihov bicikl i biti spremni učiti. Osim toga, cilj je biciklopopravljaone „spasiti” bicikle i biciklističke djelove koji bi mogli završiti na smeću. Biciklopopravljaona prima donacije bicikala i biciklističkih djelova. Biciklističke dijelove mogu slobodno uzeti svi korisnici biciklopopravljaone kojima baš taj dio treba za popravak njihovog bicikla, dok cijele bicikle najčešće doniraju „potrebitim” pojedincima, tj. udrugama i inicijativama koje s potrebitima rade.

 

Biciklopopravljaona-1-edit-norm

Tako je do sada biciklopopravljaona u 2 navrata pomagala migrantima u Zagrebu. 2014. godine darovali su 10ak bicikala tražiteljima azila smještenima u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu. U ovogodišnjoj akciji počeli su pomagati u popravljanju bicikala koje je za potrebe izbjeglica smještenih u Zagrebu i Kutini prikupila građanska inicijativa Are You Syrious?. Svaki novi bicikl novi je znak nade za izbjeglice i tražitelje azila, dok je sam čin popravljanja i održavanja bicikala mjesto susreta, druženja, međusobnog upoznavanja i prihvaćanja. Biciklirati slobodno znači kretati se slobodno – a upravo je osjećaj slobode ono što dječacima poput Ibrahima vraća nadu i dostojanstvo.

U Biciklopopravljaoni je od njenog osnivanja 2009. godine zabilježeno više od 4500 popravaka, a donirano je više desetaka bicikala i nebrojeno mnogo biciklističkih djelova. Glavna ideja biciklopopravljaone je jačanje društvene solidarnosti kroz besplatnu razmjenu znanja i usluga te promocija održivog transporta.

„To što imam svoj bicikl pruža mi osjećaj neovisnosti i slobodnog kretanja. Osjećam se pomalo i važno i dobro ću čuvati i održavati svoj bicikl. Bilo je lijepo u Biciklopopravljaoni – morali smo zasukati rukave i raditi, zbog čega sam se osjećao korisno. Puno smo se smijali i sada mi i sam pogled na bicikl izmami osmijeh na lice!“ – ponosno zaključuje Hamzah.space

space

   ig cr