Andreja

Organizatia Salvati Copiii este activa in domeniul azilului inca din 1995, deruland o serie de proiecte ce ofera servicii educationale si sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanti de azil, beneficiari ai unei forme de protectie, minori neinsotiti sau refugiati relocati, precum si familiilor acestora. In prezent, Salvati Copiii Romania desfasoara activitati sociale, educationale si recreative in Centrele de Cazare si Proceduri ale Inspectoratului Roman pentru Imigrari din Bucuresti, Galati, Radauti si Timisoara.

Andreja are 23 ani si este un tanar plin de viata si sensibilitate. Venit cu familia in Romania in anul 2001, Andreja a intrat in programul Salvati Copiii dedicat copiilor solicitanti de azil si refugiati. In prezent, este student la Facultatea de Kinetoterapie, are un loc de munca part-time si urmeaza sa isi intemeieze propria familie, pentru a duce mai departe, spune el, numele de familie.

 

„In Romania, prin Organizatia Salvati Copiii am reusit sa invatam limba romana prin joaca, anumite activitati, dar mai ales prin lectiile de limba romana, ajutandu-ne desigur de limba engleza. Dupa aproape un an petrecut facand lectii de limba romana, prin suportul celor de la Salvati Copiii, ei si sora mea am reusit sa fim inscrisi la o scoala gimnaziala. Acesta a fost inceputul a tot ce a continuat si este pana in momentul actual. Pe parcursul perioadei scolare, am primit un suport urias din partea organizatiei pentru a intelege la inceput fiecare cuvant ce nu-l intelegeam apoi, pentru efectuarea temelor, dar si prin faptul ca ne-au oferit rechizite scolare. Fiind la scoala, am reusit sa fiu stapan pe limba romana si astfel, sa ma dezvolt pe orice plan profesional deoarece fiind intr-o tara straina, reuseam sa cunosc limba tarii acesteia. Dupa scoala gimnaziala a urmat liceul iar dupa liceu, facultate.

Fiind copil, nu prea reuseam sa inteleg mare lucru si tot ceea ce ma atragea pe atunci erau jucariile si jocurile de tot felul; prin Salvati Copiii am avut parte de multe activitati, au fost petreceri organizate, baluri mascate, petreceri de Craciun etc. Dar ce mi-a placut mie cel mai mult au fost taberele ce s-au facut in fiecare an. Mai tarziu, in timpul scolii si al liceului, imi dadeam seama cat de bine mi-au facut aceste tabere, pe langa faptul ca petreceam un timp frumos, reuseam sa vad restul tarii, nu numai orasul Bucuresti, plimbandu-ne aproape prin toate zonele tarii.

In acest moment sunt la facultatea de Kinetoterapie, anul II, iar tot efortul depus pentru a ajunge aici a fost in mare parte datorat acelor multe ore petrecute pentru a invata limba romana.”

spacespace

ig ro